Kuşbaşı et nasıl pişirilmelidir?
Kırmızı et, tavuğa oranla çok daha geç pişer. Tam bu noktada, pişirilme süreleri herkesçe karıştırılmaktadır. Bazen dışarıda, bazen bir eve yemeğe gittiğinizde kuşbaşı et veya parça etin sert kaldığını görebilirsiniz. Etin dışı çok güzel kızarmış bir görünümde iken içi sulu ve kırmızı bir kıvamdadır. Az pişmiş veya tazedir diye düşünebilirsiniz. Fakat o et muhtemelen yanlış pişirme yöntemleri ile pişirilmiştir.
Gelelim birçok yöntemi olan “tavada kuşbaşı et nasıl pişirilir” sorusunun cevabına:
Öncelikle tava içerisinde neredeyse etin bütün çeşitlerini pişirebilirsiniz. Biz burada kuşbaşı eti ele alacağız. Öncelikle tava seçimi çok önemlidir. İnce tavalar daha hızlı bir şekilde pişirecektir fakat ısıyı çok hızlı aldığı için beklemediğiniz derecede kararma görebilirsiniz et üzerinde. Bu nedenle teflon veya granit tava kullanmak en mantıklısı olacaktır.
Etler kısık ateşte ısınmış tava içerisine bırakılır. İçerisinde yağ olmadığı için et anında yapışacaktır. Bunu engellemek için tavanın içerisine 3 yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz. Bu su etiniz suyunu bırakana kadar yüzeyinin yapışmamasını sağlayacak. Zaten 5 dakika içerisinde et suyunu bırakacaktır.
Tabi bu süreçte aralıklarla karıştırarak, etin tavaya değen yüzeyinin çok pişmesini engelliyoruz. 10 dakika içerisinde etiniz bıraktığı su içerisinde ön pişim/haşlanma evresine geçmiş oldu. 15. Dakikada artık suyunu çekmiştir. Suyunu çeken etin üzerine 5 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir ve sık karıştırılarak pişirilir. Tüm bu süreç kısık ateş ile yalnızca 40 dakika kadar sürecektir. Dilediğiniz baharat ile zenginleştirebilirsiniz etinizi.
Tüm işlemler bittikten sonra servis tabağına alınan et, kısık ateşte piştiği ve kendi suyunda haşlandığı için oldukça yumuşak ve tüm baharatları ile çok leziz olacaktır.
Ülkemizde de en yaygın kullanılan yöntemdir ki zaten aslında yumuşak et pişirebilmek için de en uygun yöntemdir. Et tamamen kendi suyunda ve kısık ateşte piştiği için içerisinde barındırdığı proteinler de korunmuş olacaktır.